COCO研究院

樓主: orangelam

[數據] 求恆生指數期貨(FHSI)歷史一分鍾數據(20130601-20140310)

我只做上午, 或全日的trade, 所以我只觀察到夜期對裂口和全日的影響

那些影響隨著夜期成交增加似乎越黎越大, 下午我沒有特別意見

我唔係用indicators間接令我寫program變得複雜, 我想用program trade但寫唔出黎

back test我都係手計的

證券行有關係嗎? 最平個幾間我都有用

另外SP trader分鐘線只有幾日的數據, ching知道怎樣/其他程式可以睇到多D日數分鐘線的數據嗎?
有朋友較高興, 計埋夜期, 裂口細左, 他用指標,  純化更少

遲些夜期可能開到12點, 估計最後和美股同時收市

初時我估計你用 program trade, 所以想知用那一間證券行

儲起SP trader的數據便可, 但他的數據較特別, 同一分鐘可出數條 data, 要自己 consolidate, 或用收費報價, 這樣最簡單
裂口細左, 全日方向變左, 變到好多時同夜期相反方向, 而夜期個方向係以前未有夜期時, HSI第2日既方向黎, 換句話講, 個本身既方向早左半日出現及濃縮成夜期, 暫時黎睇第2日開反方向既機會都幾高

請問收費的分鐘歷史價格可以在哪些地方找到?
通常早上開市後才決定方向, ching 應有方法於前一晚決定方向, 是否會於9:14分前落盤做第一轉?

理論上, 早上的大方向, 是以較大成交做成, 不可能以夜期低成交取代大市真正的走向, 而我就看到由三點前, 一路升到尾 (16:15) 的機會已很少出現, 以孚反倉, 打把的人也不心急, 因可在6小時夜期交易時段慢慢做

收費的分鐘歷史價格: 你可用 winquote32, 報價王 , ..., 你可找他們的 agent, 安排試用
是的, 以往我最穩陣的system係做最頭個轉, 現在失靈了

我無留意成交, 只係睇價格, 另外消息我都無留意, 因為點留意都唔會夠其他人快, 不過睇熟左價格之後, 有時會本末倒置因為價格某D特別變動, 從而估計到係因為出左某D消息

我都同意你3點個個PT, 真係一講就驚醒夢中人

anyway E家波幅細左, 衍生工具難玩左, 但係夜期既方向比較單一, 好多時只係一個方向起兩個方向止, 易捉但幅度細, 要賺夜期錢(即時結算黎計), 用D低波幅system比較好

事實上, 贏賭價格(如期指)既方法個人認為只分2種, 一種係測到方向, 一種係測到幾時大波幅幾時細波幅

謝謝你的資料, 一直都不知道有這兩間

各位好,小弟無炒期指幾年。以前發現一些網站有提供關於恆指期貨數據,以後得閒,小弟會將這些連結貼出,希望可滿足各位想要期指數據。
上星期港股開始玩牛3,全民皆股,小弟無貨在手,希望港股快些大跌。
因為小弟無權限貼出連結,請教各位新會員怎樣才可以貼出連結?
wanwh 發表於 14-3-14 02:16
HSI future 1 minute data (night session is not included)

這些數據為何沒有開市價?
恆指期貨、國期、期權等等即日Tick數據 (觀察所得,這連結不是每晚都會更新數據,即是有就有、無就無)

HSF Tick data link.rar

144 Bytes, 下載次數: 234

你門好,我是香港人,新手一名,對電腦語言一點都沒認識,請問可以看什麼書先了解AMIBROKER是怎樣用,想先打好基礎,謝謝
下載了 非常感謝^^
原來呢度都有好多香港人^^ 小弟都系剛剛接觸program trading ,唔知bobowin兄或wanwh兄可否分享恆指期貨2014-2015一分鍾數據呢?