COCO研究院

查看: 2097|回復: 5

關於amibroker for loop 的問題

各位師兄 我想問amibroker有冇一種寫法係
如果條件a 不成立就不斷加1 直到條件a 成立就停
姐係如下, B = 1, 如果連續10次條件a 也不成立, B = 1 + 1 + .... + 1 = 11 在第12次條件a , 得出B = 11,
應該是用for 去寫, 但FOR 行到一半跳出個for 應該點寫? (因為我知VBA 得, 唔知amibroker得唔得)

請各位師兄指教, thank you very much

ab會用到 for通常是 bar by bar,不然的話用IIF就可以了
你先說你想做什麼
  1. for ( i = 0; i < BarCount; i++ )
  2. {
  3.     if ( Buy[i])
  4.         PlotText( "Buy", i, L[ i ], colorPink);
  5. }
複製代碼
你應該是要BarSince功能吧
BarsSince的做法我也想過
但 如果用係不同的時間段到應該點寫?
姐係如果我係1分鐘的情況下想用DAILY barssince 應該點寫?
因為我試過TimeFrameSet 呢種方式, 失敗了

thank you
可以了, 用TimeFrameSet 都ok
thank you very much
choipingkwan 發表於 16-2-17 17:57
可以了, 用TimeFrameSet 都ok
thank you very much

順便教學一下吧
本來是在問loop的,變成 TimeFrameSet了?